بازاریابی شبکه ای یا نتورک مارکتینگ چیست ؟



بازاریابی شبکه ای یا نتورک مارکتینگ
بازاریابی شبکه ای که به خودی خود تحولی در مدل های بازاریابی ها بود تا از مدل سنتی به مدل جدیدی مدل کسب و کار ها را تغییر دهد، با اوج گرفتن شروع کرد ولی خیلی زود با مخالفت از سوی بسیاری کشور ها روبرو شد. البته شایان ذکر است که مدل ممنوع شده ، مدل بازاریابی هرمی بوده است، و در حال حاضر شرکت هایی وجود دارند که با حذف نکات منفی موجود در بازاریابی هرمی به فعالیت در زمینه ی بازاریابی شبکه ای می پردازند.
به طور کلی شاید نسبت به بازاریابی شبکه ای یک دید اشتباه و یک سوء تفاهم همیشگی وجود داشته باشد، واقعا بازاریابی شبکه ای چیست؟
از خیلی جهات آن را می توان پیشگام در زمینه ی به اشتراک گذاری و شبکه سازی بین افراد در رسانه های اجتماعی دانست. این نوع از بازاریابی در واقع به شما این امکان را می دهد تا آن چه را که از آن بطور طبیعی لذت بردید، به دیگران که دوستشان دارید و شاید سلایق یکسانی با شما داشته باشند معرفی کنید و به اشتراک بگذارید.
امروزه بجای خرده فروشی سنتی در کنار خیابان ها، روش فروش مستقیم که به مردم این قابلیت را می دهد تا بتوانند زیر سایه ی این برند محصول خود را به طور مستقیم بفروشند .فروش مستقیم در صنایع مختلف موضوع جدیدی نیست، این موضوع باعث تعجب شما می شود اگر بفهمید که اولین کمپانی ای که فروش مستقیم را آغاز کرد، یک ناشر کتب آموزشی به نام Southwestern بود که در سال ۱۸۵۵ تاسیس شد و این نوع فروش را در سال ۱۸۸۶ شروع کرد.
بازاریابی شبکه ای چگونه است و چگونه بر مردم تاثیر می گذارد؟
همیشه صاحبان کسب و کار به عنوان کامیشن برای خرده فروش هایشان پورسانتی در نظر می گیرند، و اگر این خرده فروش ها تصمیم بگیرند تا از حال انفرادی خارج شوند و به عنوان یک تیم با آن شرکت کار کنند، بابت فروش محصولات توسط هر یک از اعضای تیم هم به آن ها پورسانتی داده می شود.
هم چنین این کمپانی ها به مردمی که برایشان کار می کنند، بعد از گذشتن از یک مرزی از فروش، پاداش هایی می دهند و کامیشن آن ها را نیز افزایش می دهند و هم چنین اگر ادامه دهند و باز هم پیشرفت کنند، کمپانی برایشان ترفیع های بیشتر و یا آموزش های رایگان و امتیازاتی قائل می شود، مانند ارسال آن ها به یک سفر تفریحی .
البته این نوع پاداش ها که پاداش های خوبی تلقی می شود بسیار وسوسه انگیز و حتی می تواند برای افزایش انگیزه به کارمندان یک شرکت مفید باشد، ولی شرکت های هرمی با فریب مردم سعی در جذب این افراد با دادن وعده وعید رویا گونه به آن ها داشتند.
وگرنه به طور کلی یک شرکت می تواند با دادن انواع پاداش ها به کارکنان خود، محیطی پویا برای بستر کاری آن ها فراهم کند و خود این کار باعث ترغیب بیشتر کارکنان به انجام امور شرکت و بهتر شدن وضع کسب و کار شرکت می گردد ولی به دو شرط:
۱-آن شرکت کسب و کار پاکی داشته باشد.
۲- به تعهدات خود پای بند باشد.
چرا مردم از قبول بازاریابی شبکه ای سر باز می زنند؟
این مدل، یک مدل فوق العاده ساده برای فروش و بازاریابی است، پس چرا مردم آن را قبول نمی کنند؟
اول از همه به نظر می رسد که مردم به یک مدل کسب و کار که در آن همه بهم کمک می کنند عادت ندارند، و برایشان این دلسوزی و لطف بی دلیل، عجیب است. که این موضوع باعث می شود به کل ماجرا و کل بازاریابی مشکوک شوند. که در بیشتر مواقع هم حق دارند که از این کار اجتناب کنند.
دلیل دیگر این است که چون کاملا بر خلاف آن چیزی است که بازاریابی سنتی ارائه می دهد. مردم که به بازاریابی سنتی عادت دارند ، به نظرشان یک مدل کسب و کار و فروش صحیح ، مدلی با سیاست است و اگر کسی بی دلیل به آن ها محبت اضافه ای کند، حتما در این میان مشکلی وجود دارد.
هم چنین در مدل بازاریابی شبکه ای، اصطلاحی به نام “هرم” وجود دارد که خیلی ها معنای واقعی آن را درک نمی کنند و تنها قسمت منفی آن را می بینند. اگر به طور واضح بخواهیم بگوییم، مدل هرمی ، یک مدل بر مبنای آن است که بجای تمرکز روی افزایش فروش، بر روی افزایش فروشنده تمرکز دارد که همین امر موجب افزایش فروش در طولانی مدت می گردد و این در بسیاری کشور ها غیر قانونی است.
شروط موفقیت در بازاریابی شبکه ای
برای اینکه بتوان یک فرد موفق در بازاریابی شبکه ای شد نیاز است تا درمورد کیفیت کالا، نحوه ی رهبری یک تیم و مهارت انگیزشی خود اطمینان کنید. زیرا باید به نحوی صحیح و با اطمینان خاطر و تسلطی کامل صحبت کنید.
جذب افراد جدید
فروشنده اینگونه جذب می شوند که ابتدا یکی از آشنایانشان که استخدام آن شرکت بازاریابی شبکه ای است، به آن ها درمورد یک پیشنهاد شگفت انگیز و زود به مفقیت رسیدن می گوید. که خب اکثر افرادی که تجربه ی درستی از زندگی دارند این پیشنهاد را رد می کنند.
علت هر شخص باید تنها افراد آشنای خود را جذب کند هم روشن است؛ چون افراد به حرف آشناهایشان بیشتر اعتماد می کنند.
این مدل بازاریابی که ذهن بسیاری افراد را مشغول خود می کند، یک مدل محبوب برای افرادی است که می خواهند یک شبه ره صد ساله را بروند و یک شبه پولدار شوند. به علت سوء استفاده هایی که از این روش بازاریابی شده، در اکثر کشور ها بازاریابی شبکه ای غیر قانونی است.
در بعضی کشور ها چند سالی است که بجای استفاده از مدل هرمی ، با استفاده از مدل بازاریابی شبکه ای می توانند این نوع شرکت ها بمدت محدود فعالیت کنند و در صورت مغایرت رفتار آن ها یا مدل کسب و کار آن ها و یا سوء استفاده از مردم ، مجوز آنان لغو می شود.
اشباع شدن بازار
در بازاریابی شبکه ای این مشکل نیز وجود دارد که بعد از مدتی بازار اشباع می گردد، به چه صورت؟ این گونه که بعد از مدتی که به صورت تصاعدی و با نرخ رشد بالا تعداد افراد بازاریاب گشترش یافت، برای یک کسب و کار جدید یا بازاریابی جدید، دیگر فردی را نمی توان پیدا کرد، چون خودش اکنون زیر شاخه ی یک جای دیگر است.
از مزیت های این نوع بازاریابی اگر به روش صحبح انجام می شد این بود که می توانست واقعا تبلیغ خوبی برای کالاهای با کیفیت باشد، چون مردم تبلیغات زبانی را کمتر از تبلیغات تجربی که خود تجربه کردند قبول دارند، پس اگر خود کلا با کیفیت می بود، می توانست باعث رونق آن کسب و کار شود.
ولی متاسفانه با سوء استفاده هایی که همیشه در این موضوعات می شود، بعضی مردم از آشنایی خود با دیگران سوء استفاده کرده و کالاهای بی کیفیت را معرفی می کنند و آن فرد هم که به آشنای خود اعتماد می کند، به دیگران نیز این کالا را معرفی کرده و این چرخه ادامه می یابد.
در جهان که کشور ها در یک مدت زمان، دچار این بحران شدند، به سرعت به دنبال حل این مشکل این نوع بازاریابی را ممنوع کردند مانند کشور چین که تا اکنون نیز بازاریابی هرمی در آن ممنوع است، ولی بعضی کشور ها با سعی در نظارت صحیح بر این نوع شرکت ها، تلاش کردند تا این شرکت ها تنها در راستای صحیحش وجود داشته باشند. مانند ایران که از سال ۱۳۹۰ با نظارت دقیق بر این شرکت ها باعث بوجود آمد تعدادی شرکت با فعالیت بازاریابی شبکه ای به روش صحبح و بدون سوء استفاده از مردم شد.
اکنون که فرق بازاریابی شبکه ای و بازاریابی هرمی را متوجه شدید، می توانید علت موفقیت یا ناکامی آن ها را بهتر درک کنید. مدل بازاریابی جدید هیچ وقت ایده ی بدی به شمار نمی آید ولی مدلی که پایه ی آنبر مبنای دروغ یا فریب باشد هیچ گاه استوار باقی نمی ماند.
عالی بود . ممنون از پست های خوبتون
خوب بود